Van gekke naar gewone/ome naar papa Mark

Heerlijke spreuk op een tegeltje
Heerlijke spreuk op een tegeltje
Voordat ik papa werd ging er een hele historie aan vooraf. Ik werd namelijk niet gelijk papamark. Nee ik heb het geluk gehad dat een goede vriend van me al eerder papa was. Indirect profiteer je daar van. Ik was voor hun kleine meid niet “Mark” maar “gekke Mark”. Ja ik snap haar wel want ik houd er nogal van om eens gek te doen. Zeker voor kinderen of gek met kinderen te doen…zoals met ze spelen, Bumba kijken noem het maar op. Ik sta er open voor!

Tot de kleine meid wat ouder werd en ze de verband tussen die vriend en mij meer ging inzien. Haar papa heet ook Mark en probeer daar maar eens onderscheid in te brengen als kleine meid van een paar jaar. Ze loste dit op door haar papa gewoon Mark te noemen en mij dan maar gewone Mark. Ja gewoon is ook goed. Ik ben immers niet de echte papa. Zo veranderde ik van ‘gekke Mark’ naar ‘gewone Mark’. Nou moet ik zeggen dat het me niet zo veel uitmaakt hoe ze me noemen. Maar dit is wel mijn eerste periode geweest met kinderen. Kinderen waar je een band mee hebt.

Toen werd ik ome Mark. Mijn broer en zijn vrouw kregen een zoon. Dit mannetje leek in het begin zo veel op mijzelf dat ik in eerste instantie dacht dat hij van mij was. Gelukkig is dat niet zo hoor maar het geeft wel een bepaalde klik. Door de komst van de eerste spruit in onze familie werd ik natuurlijk naast gewone- ook nog eens Ome Mark. Ik ben er wel erg trots op.

Ruim 4 jaar heb ik me kunnen voorbereiden op het veranderen naar ‘papa Mark’. Maar hoe doe je dat? Het echte papa zijn moet je toch leren als het eenmaal zo ver is. Je moet, zoals dat eigenlijk altijd in het leven is, leren en jezelf aanpassen aan de nieuwe situaties die er ontstaan. Gelukkig is mijn dochter echt een geweldige meid. Dat je zo veel van iets kan houden is echt onbegrijpelijk. Als het moet doe je alles voor die kleine. Althans ik wel. Misschien laat ik het niet altijd merken maar ze komt wel echt op plek 1 als het moet.

Nu komt natuurlijk de vraag, wanneer ben je een goede papa? Ik denk op dit moment van schrijven vooral als je je gevoel blijft volgen. Er zijn heel veel boeken geschreven, op internet blogs te vinden maar het vooral uit jezelf komen. Wanneer ik iets denk dat het zo moet dan volg ik ook die manier. Wel probeer ik informatie in te winnen en daar het voor mij juiste uit op te nemen.

Maar het belangrijkste is natuurlijk ook blijf genieten. Elke dag is bijzonder en elke dag heeft wel zijn mooie momenten. Wanneer je dit leest en nog geen papa bent…ik kan het in ieder geval aanbevelen. Zelf heb ik lang getwijfeld. Wanneer is het het juiste moment, wanneer ben ik er klaar voor. Zo onzeker als wat. Als ik er nu op terug kijk, misschien had ik het juist wel eerder willen zijn. Het geeft me verantwoordelijkheid maar het helpt ook in het zien van belangrijkere dingen. Ik wil in ieder geval niet meer terug. Ik wil geen papaloze Mark meer zijn!

Tags: