Paastip 2: Eieren schilderen tot paaseieren

Na onze eerste paastip over eieren zoeken gaat onze tweede paastip over paaseieren schilderen. Misschien wat minder sensatie maar wel goed voor de ontwikkeling van je kind. Bij het schilderen van paaseieren vraag je namelijk een stukje rust en geduld van je kind. Er moet immers secuur gewerkt worden. Ook het creatieve brein van je kind wordt uitgedaagd om een mooie creatie te maken.

Hoe bereid je jezelf nu goed voor om paaseieren te schilderen? Allereerst is het goed om te weten dat er twee varianten voor de eieren zijn:

  • Een gekookt ei schilderen
  • Een leeg ei schilderen

Het voordeel van een gekookt ei beschilderen is dat dit makkelijker voor te bereiden is. Eitjes in de pan, even paar minuten koken (als het echt borrelt) en dan heb je een zachtgekookt ei. Laat je de eitjes iets langer, rond de 8 minuten, koken dan heb je een hard eitjes. Het nadeel van een gekookt ei is dat deze gewoon echt “voedsel” bevat en deze soms de kleuringen meekrijgen als de schilderingen er lang op zitten. Dit zou afhankelijk van de verf mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid (hoewel ik er zelf niet dood aan ben gegaan). Wij geven echter de voorkeur aan een leeg ei beschilderen.

Een ei leegblazen

Een leeg paasei beschilderen

Een leeg ei beschilderen is makkelijker omdat zo’n ei door de leegte minder kwetsbaar is. Mocht het ei kapot gaan heb je niet de rommel die een ei kan geven als het kapot gaat. Ook is het ei voor kinderhandjes makkelijk vast te houden. Een ander bijkomend voordeel is dat het ei niet onderhevig is aan een houdbaarheid. Het kwetsbare gedeelte dat kan rotten is er namelijk uit. Je kan hierdoor het kunstwerk langer bewaren. Het leegmaken van een ei is niet heel moeilijk maar vergt wel wat oefeningen. Maak aan beide kanten van het ei een klein gaatje met behulp van een naald, veiligheidsspeld of een spijker. Maak de naald even waren en maak gebruik van een draaibeweging. Een klein gaatje en een iets groter gaatje. Blaas vervolgens door het kleine gaatje het eiwit en de dooier eruit (vang het op in een schaaltje en je kan er gewoon een gebakken ei van maken). Blaas niet te hard want dan kan het ei breken. Maak vervolgens het ei schoon door met water het ei af te spoelen en er water doorheen te laten blazen/lopen. Laat het ei wel goed drogen voor je gaat schilderen.

Voor beide eieren geldt dat het makkelijk is om een eierdop te gebruiken voor het schilderen. Hiervoor hoef je het ei niet vast te houden. Dit is voor kinderen fijner. Bij een leeg ei kan je er ook voor kiezen om een satéstokje door het ei te steken. Er zijn ook handige eierschilderhouders in de winkel te koop, denk aan een Blokker, Action of Xenos. Vaak zijn ze al te koop voor minder dan 1 euro (Action 55 eurocent):

Maak gebruik van een speciale houder voor het schilderen van eieren

Wil je als laatste het ei ophangen? Dat kan bij het lege ei. Maak hiervoor een stokje van een lucifer (niet het gehele stokje) aan een dun touwtje, bijvoorbeeld visdraad, vast door een knoop in het midden van het stokje te maken. Steek de draad via het grote gat naar het kleine gat (dit is even freubelen) door het ei . Als de draad erdoor is kan je het einde met het stokje door het grote gat steken. Doordat het stokje horizontaal in het ei blijft steken kan het ei zo blijven hangen! Leuk om aan de eettafellamp te hangen!

O ja, welke verf heb je nodig? Wij adviseren verf op basis van acryl want waterverf blijft niet goed zitten en olieverf droogt heel langzaam.

Als laatste is het natuurlijk leuk om het niet bij één ei te laten. Maak gewoon een aantal eieren en laat vooral de inspiratie van de kinderen de vrije loop. Ook leuk is het om gezichtjes te tekenen. Een mama, een papa en eentje van zichzelf! Schilder er vooral ook zelf eentje of te wel doe het samen. Samengevat met het schilderen van eieren heb je samen veel plezier!

Heb je zelf nog een leuke tip voor het schilderen van eieren? Laat het dan weten want hoe meer tips hoe beter natuurlijk. Heb je zelf een leuke creatie gemaakt samen met je kind, mail dan een foto en we plaatsen de leukste inzendingen op de website en Facebookpagina.

Tags: , ,