Zelf pannenkoeken maken

Pannenkoeken zijn heerlijk en gemakkelijk te maken. Bijna alle kinderen, maar vaak ook volwassenen, zijn er dol op. Aangezien het op 27 maart #nationalepannenkoekendag is delen wij graag hoe je zelf heerlijke pannenkoeken kan maken. Dus alle papa’s opgelet en pak het schort en trek hem aan. Dit is jullie kans

Benodigdheden voor pannenkoeken

De hoeveelheid pannenkoeken die je kan maken met deze verhoudingen hangt af van de maat koekenpan. Met een koekenpan van 24cm maak je ongeveer 5 à 6 pannenkoeken.

EierenDe basisingrediënten voor de pannenkoekenmix zijn:

  • 250 gram bloem. Ons advies is patentbloem omdat deze net wat fijner van structuur is.
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • Snufje zout

Omdat ik zelf dol ben op pannenkoeken en een koude pannenkoek de volgende dag ook nog lekker is gebruik ik altijd de dubbele hoeveelheid. Het voordeel van zelf pannenkoekenbeslag maken is dat je ook met de hoeveelheid kan spelen en deze pannenkoekenmix veel lekkerder is dan uit een kant en klaar pakje.

Goed mengen en mixen voor het pannenkoekenbeslag

Het is erg belangrijk dat je een zo glad mogelijk beslag krijgt. Dat houdt in dat er weinig klontjes inzitten. Dit kan je namelijk voorkomen door de volgende volgorde en tips aan te houden.

Doe de bloem in een ruime kom. Voeg ongeveer de helft van het melk en 1 ei toe. Gebruik een handmixer (voorkeur) of garde en meng alles samen. Zet de handmixer niet te hard want hierdoor kan de bloem erg stuiven en mengt het minder goed. Voeg gematigd de melk toe als je merkt dat de mix te droog wordt. Na ongeveer een paar minuten voeg je het tweede ei aan het beslag toe. Maak het beslag langzaam af met de rest van de melk. Wanneer het beslag goed gemengd en goed vloeibaar is kan het snufje zout erdoor. Liever te weinig dan te veel, dus kijk af.

Tip: Tijdens het bakken wordt het mengsel vaak weer wat stroperiger en krijg je weer wat kans op klontjes. Mix daarom geregeld tussentijd eventjes weer door het beslag om de boel glad en vloeibaar te houden.

De mix in de koekenpan

Je kan met verschillende koekenpannen werken om de beste pannenkoeken te maken. Met verschillende vormen kan je bijvoorbeeld een mickey mouse pannenkoek krijgen. Houdt er echter mee dat vooral de ondergrond van een koekenpan het resultaat bepaald. Vaak zijn wat oudere pannen die het beste resultaat geven. Gebruik voor het maken van een pannenkoek altijd bakboter zoals blue band. Vloeibare boter of olijfolie is not done. Dan mislukken je pannenkoeken.

Zet het vuur half hoog (of de stand van de kookplaat op half) en voeg met een pollepel het beslag toe. Houdt een dikte van ongeveer een halve centimeter aan. Te weinig beslag levert crêpes op die gemakkelijk plakken en slecht te keren zijn. Te veel maakt de pannenkoek te dik en daardoor slecht eetbaar. Afhankelijk van het type pannenkoek zijn er nog andere eisen aan het toevoegen van het beslag in de pan.

Variaties met pannenkoeken

Naast de naturel pannenkoek kan je thuis prima heerlijke appelpannenkoeken of hartige pannenkoeken maken. Ik licht er twee speciaal uit:

Appelpannenkoek
Voor een appelpannenkoek raad ik aan om een stevige appelsoort te gebruiken (zoetzure) zoals een elstar of goudrenet. Schil de appel en gebruik voor mooie plakjes een kaasschaaf. Door de appel te draaien kan je drie tot vier mooie kanten schillen.

Doe de boter in de pan en wacht tot het lichtbruin is. Voeg het beslag van een normale pannenkoek toe. Zorg ervoor dat je direct de appelschijfjes op het beslag legt. Zet desnoods even het vuur laag zodat je meer tijd hebt. De appel kan het beste indikken in het beslag zodat deze ook echt in het pannenkoekenbeslag mengt. Nadat de onderkant stevig is kan je de appelpannenkoek omdraaien. De ene houdt wel van een wat aangebakken appelsmaak de ander minder. Zorg er wel voor dat het beslag gaar is. Nu is de appelpannenkoek klaar om opgepeuzeld te worden. Eventueel bestrooien met kaneel en suiker! Hiervoor heeft VSM zelfs kant en klare kaneelsuiker beschikbaar.

Wil je alleen maar appelpannenkoeken dan zou je ook kleine blokjes appel direct in het beslag kunnen mengen.

Hartige pannenkoek
Hartige pannenkoeken maak je natuurlijk zelfVoor een hartige pannenkoek maak ik vaak een kaaspannenkoek of spekpannenkoek. Een mix kan natuurlijk ook. Er zijn meerdere varianten maar de lekkerste kaaspannenkoek maak ik door de pannenkoek dubbel te klappen. Doe hiervoor het normale pannenkoekenbeslag in de pan en laat het garen. Als het beslag stevig genoeg, maar niet te hard, is leg je lekkere een aantal plakjes kaas (4 repen) op de helft van de pannenkoek. Leg nu de andere helft over de kaas zonder dat je kaaspannenkoek gaat breken/scheuren. Duw de helften op elkaar en laat de pannenkoek lekker verder garen. Door de warmte zal de kaas langzaam smelten en krijg je een verrukkelijke kaaspannenkoek.

Wil je het jezelf makkelijker maken dan kan je ook gewoon plakken kaas op de pannenkoek leggen zonder deze dubbel te klappen. Dit doe je nadat je beide kanten gaar gemaakt hebt.

Voor een spekpannenkoek gelden net wat andere regels. Eigenlijk kan hiervoor het beste de appelpannenkoek methode aanhouden. Dus beslag in de pan en direct het ontbijtspek erin leggen. Wil je toch gaan voor een kaas/spekpannenkoek dan kan je de methode gebruiken van de gemakkelijkere kaaspannenkoek. Dit houdt in: beslag in de pan en de spek erbij. Beide kanten laten garen en wanneer beide kanten gaar zijn nog even wat kaas erop. Als de kaas lekker is gesmolten kan de pannenkoek op het bord.

Iedereen veel succes met het bakken van de lekkerste zelfgemaakte pannenkoeken. Ben jezelf minder handig in de keuken. Dan kan je ook altijd nog lekker naar een pannenkoekenhuis.

Heb je zelf nog tips? Plaats dan een reactie hieronder en laat alle papa’s de lekkerste pannenkoeken bakken!

Tags: ,