Waarom ik graag voorlees

Voorlezen voor je kind. Voor de een een must en voor de ander misschien een overbodig tafereel. Voor mij is het in ieder geval een must. Onze dochter vindt het heerlijk om ’s avonds voor het slapen gaan nog even te “lezen”. Het lezen staat bewust tussen quotes omdat het relatief gezien moet worden.

In het begin toen onze kleine nog klein was zat ze heerlijk tegen je aan. Een boekje erbij en een paar blaadjes voorlezen. Ik heb het dan niet over pagina’s met lappen tekst. Ik heb het over leuke boekjes met een paar woordjes en plaatjes. Mochten er geen woordjes staan, dan verzinnen we wat. Naarmate Liz ouder wordt krijgt het voorlezen ook een andere betekenis. Maar één betekenis heeft het nog steeds. Als ze tegen je aan ligt en het boekje is dicht, dan betekent het slapen! Het is even die vijf minuten samen zijn! Liz helpt nu graag mee met omslaan en soms komt het lezen er niet eens aan te pas maar het momentje op bed even samen zijn blijft!

Vaders voor lezenEr zijn in Nederland een aantal bekende Nederlandse vaders die zich hard maken voor voorlezen. Er is zelfs een website voor vadersvoorlezen.nl.
Voorlezen is daarom ook gewoon stoer om te doen. Verder is lezen ook belangrijk voor de algemene ontwikkeling van je kind. Hij of zij krijgt sneller te maken met woordjes en leert daardoor sneller praten. De woordenschat van je kind neemt ook toe.In de luiertas zit bij ons ook standaard een paar kleine mini boekjes. Mocht Liz zich vervelen, bijvoorbeeld als we ergens wat drinken of eten, dan kunnen we haar altijd vermaken met een boekje. Of ze bladert er door heen of het boekje wordt alleen maar gebruikt om vast te houden. Boekjes zijn daarom ook erg leuk!

De top drie van Liz is: Bobbie is zijn knuffel kwijt, kleuren met Elmo en Lief! op de boerderij. We hebben Liz ook lid gemaakt van de bibliotheek. Helemaal gratis kunnen we boekjes lenen. We proberen dan ook geregeld de boekjes om te wisselen. Deze boeken zijn vooral uit de boekstart serie.

Hopelijk zijn er nog meer papa’s die lekker voorlezen!

Tags: