Zindelijk worden en de potjestraining

We zijn gestart met het zindelijk laten worden van onze peuter. Hierover hebben we op social media geschreven onder de noemer #potjestraining. Het trainen van plasjes en poepjes doen op het potje of op de wc. Lees onze ervaringen en tips!

Waarom zindelijk worden?

Zindelijk worden is prettig voor zowel kind als ouders. Voor een kind is het goed om bewust te worden wat plassen en poepen betekend en waarom je dit op een wc moet doen. Maar die bewustwording komt niet 1. 2. 3. Daar moet je rustig aan werken. Als een kind zindelijk is scheelt het luiers en dus kosten. Maar daar dat is bijzaak!

Starten met potjestraining, koop genoeg onderbroeken

Vrouwlief sprak steeds over “starten met potjestraining”. Zelf vind ik dit een leuke term en dus heb ik deze ook overgenomen. Potjestraining hihi! We zijn gestart in een periode dat we ook alle rust hebben om de potjestraining te kunnen houden. Zo heb je focus want dat is echt nodig.

Een goede voorbereiding is ook handig. Om ons kind zo goed mogelijk te laten wennen zijn we begonnen met het inslaan van onderbroekjes. Bij de Zeeman en HEMA hebben ze prima onderbroeken. We verwachten er genoeg nodig te hebben en dan ga je hier niet te veel aan uitgeven.

TIP: Koop diverse kleuren onderbroeken. Het blijkt dat je vaak te weinig was hebt voor één kleur dus bij de aanschaf van slechts één bepaalde kleur onderbroeken heb je kans dat ze allemaal vies zijn. Dan moet je een was draaien met maar weinig van die kleur. Dan is het voordeliger om wat extra onderbroeken te kopen.

Voor de nacht, winkelen of autorit maken we gebruik van luierbroekjes, waarom? Omdat we niet willen dat het plassen of poepen gebeurt op een plek dat we er weinig aan kunnen doen. Het levert dan te veel onhandige situaties op. De potjestraining doen wij zo veel mogelijk lekker thuis in een vertrouwde omgeving (of bij opa/oma of vrienden).

De eerste week richting zindelijk worden

We zijn nu een week bezig met de zindelijkheidstraining en het valt niet mee. We zijn begonnen met het maken van een Potjes Avonturen Kalender. Een A3 met daarop vakjes voor de poepjes en plasjes. Elke keer als er een plasje of poepje op het potje/wc is gedaan mag de kleine een sticker plakken! Na een aantal stickers krijgt ze een cadeautje. Dit motiveert en maakt het doen van een plasje of poepje ook leuk. Ze wordt positief beloond. Dat vinden we belangrijk! Voor het schema hebben we gekozen om logaritmisch te werken.

Het schema is:
Een cadeautje wordt ontvangen bij 10 plasjes, 20 plasjes en 40 plasjes. Bij de poepjes hebben we gekozen voor 5, 10 en 20 keer. Cadeautjes zijn vaak heel simpel zoals meer stickers, etuitje of kleurboek. Met een hele volle kaart krijgt ze echt “cadeautje”. Die ligt al klaar.

My Carry PottyTijdens de eerste week hebben we een investering gedaan in de vorm van een reispotje, de My Carry Potty lieveheerstbeestje. Dit omdat we dan tijdens het wandelen altijd een potje bij ons hebben die gesloten kan worden. De kosten zijn rond de 30 euro. Dit potje sluit heel goed af en dat is fijn voor de geurtjes die vrij komen bij een plasje of poepje.

Het eindresultaat van 1 week is bij ons geworden: 10 plasjes en 1 poepje! Hier zijn we heel trots op en daarom heeft ze haar eerste cadeautje vanochtend gekregen! Extra stickers. “Wow” reageerde ze. Missie geslaagd op naar het vervolg…

Tags: