Slaap te kort door het zijn van een nachtouder

Nachtouder zijn ben jij het al?

Lange tijd was ik nog niet bekend met het wereldje van de term “nachtouder(s)”. Inmiddels weet ik precies wat er mee bedoeld wordt. Dit na eigen ervaring en het contact met andere ouders. Daarom de papavertaling van deze interessante term nachtouder.

Ben jij een nachtouder

Een nachtouder is een ouder die vaak midden in de nacht eruit moet. Helaas niet voor een kleine boodschap maar vanwege je kind(eren). Je kleine allesje wordt stelselmatig midden in de nacht wakker en maakt dit (vaak luid) kenbaar. In het begin wanneer de kleine nog baby zijn is de mama vaak een nachtouder maar naar mate de kleine groter wordt zal ook de papa er steeds vaker aan moeten geloven. Niet erg want je ben immers samen ouders van je kind.

Het nachtouder zijn is normaal gesproken geen probleem. Elk menselijk wezen is in staat om een kortere of onderbroken nachtrust op te vangen. Dit kan je stimuleren door in te spelen op het nachtouderschap. Verdeel de rollen met je partner, ga eerder naar bed, zorg goed voor je gezondheid door te sporten / goed te eten. Bouw een goede weerstand op omdat het zelf ziek zijn je echt kan opbreken. Plan vaker een powernap voor jezelf in. Eventjes een goede kort slaapje. Denk je nu dat kan ik helemaal niet? Jawel hoor! Het moet want anders ga je het niet volhouden.

Een nachtouder is niet een ouder die er maar een keertje uit is geweest. Je bent een nachtouder als je voor een langere tijd zonder te lange tussenposes in de nacht je bed uit moet om de kleine te troosten, te voorzien van een schone luier, een slokje drinken te geven etcetera etcetera. Voor mezelf ontstond het nachtouder zijn pas op latere leeftijd. De kleine meid wordt groter, krijgt andere prikkels en beleefd in haar slaap waarschijnlijk steeds meer (dromen). In een nacht er soms twee, drie of meerdere keren eruit moeten is het gevolg. Vaak zijn de tijden regelmatig. Zo heb je nachten dat de kleine om 1.00 uur, 3.00 uur en 5.00 uur wakker wordt. De grootste “killing” is het moment dat ze wakker worden net voor je wekker zou aflopen. Het moment dat je eigenlijk nog even kan doezelen voor je op moet of gaan staan.

In de loop van tijd begin je te wennen aan het nachtouder zijn. Je raakt van slag als de kleine een nacht niet wakker wordt. Je merkt wat je al die tijd gemist hebt! Heerlijk slapen kan zo goed voelen. Geniet daar dan ook van.

Onze laatste tip: Is je kleine al lang een nachtslaper? Vraag of iemand op wil passen zodat je zelf een nacht goed kan slapen en ook wat slaap in kan halen. Even een moment voor jezelf is ook belangrijk. Even die batterij een boost geven.

Wees gerust…het gaat over…maar wanneer? Dat is per kind verschillend! Slaap lekker.

Tags: