Vader Dochter boek – Bert en Hannah Wagendorp

Boekentip: Vader & DochterboekDe relatie tussen een vader en dochter blijkt niet veel bestudeerd te zijn. De rol van de vader in de opvoeding is belangrijk. Maar hoe belangrijk is de rol van de vader voor een dochter? Voor ons is het in ieder geval onbekend. Bert Wagendorp, bekend van o.a. bestseller Ventoux, schreef samen met zijn dochter Hannah het Vader Dochter Boek. Het Vader Dochter boek beschrijft de onderlingen relatie tussen Bert en Hannah.

De redactie van #hetLEVENvaneenPAPA heeft een exemplaar beschikbaar gekregen om onze mening te mogen geven. Allereerst onze dank aan Uitgeverij De Geus en Bert en Hannah Wagendorp. Het boek is op 25 februari 2015 besproken Bij RTL Late Night waarbij Humberto Tan het boek beschreef als “Een prachtig boek”!

Om een eerlijke mening te geven over het boek hebben we een gastrecensie gevraagd aan Cor Zwaag. Hij en zijn dochter Marijke hebben samen het boek gelezen en met zo’n goede vader-dochter relatie (25 jaar) krijg je natuurlijk een super leuk verhaal:

Cor en Marijke over het Vader Dochter Boek

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei stapten mijn vader en ik in de auto voor een roadtrip van Haarlem naar de Veluwe en dat drie keer heen-en-weer. Dan moet je natuurlijk altijd voldoende eten, drinken, muziek én leesvoer meenemen. Dus hop het Vader Dochter boek ging mee en we lazen onderweg fragmenten uit het prachtig vormgegeven boek van Bert & Hannah Wagendorp. Omdat mijn vader ook een blog heeft, inspireerde dat mij om een gezamenlijke recensie te schrijven.

Cor: M’n oudste dochter Marijke had ik aan de telefoon, we maken nogal wat mee, dus zo’n gesprekje duurt zo een half uur. Dan zegt net voordat ze ophangt: “Oh ja, ik heb nog een recensie nodig van het boek van Bert en Hannah Wagendorp, hoeft niet lang te zijn.”

“Tsja Marijk” zeg ik, het is een leuk plaatjesboek, dat steeds naast m’n bed ligt. Ik lees er steeds losse stukjes uit, maar zo’n boek komt eigenlijk nooit uit…”

Het boek ging dus van dashbord naar nachtkastje. Tijdens het autorijden las ze stukken voor of deed een soort vraag en antwoord spelletje. Het Vader Dochter Boek werd meerdere keren gepakt en weer weggelegd als we onze aandacht bij het verkeer moesten houden. Zo gaat het ook nu nog voortdurend: je pakt het boek, bladert, leest en zoekt herkenbare situaties.

Marijke vult aan: “De leeftijden van Hannah & Bert komen ongeveer overeen met die van ons. Daarom herken ik Otje, Pippi Langkous en Villa Achterwerk die in het boek staan sowieso uit mijn jeugd. Er zijn daarnaast mooie gedichten gekozen en de thema’s die worden aangestipt, bieden gespreksstof.

Vader Dochter Boek

We hebben het tijdens onze roadtrip over het eerste huis van mijn vader, zijn jeugd en de beslissingen die mijn opa en oma namen over verhuizen.

Ik ben de oudste van drie dochters en mijn vader was altijd de entertainer, de gekke papa met zijn ‘ja-en-nee spel’, de lange speurtochten op kinderfeestjes en als we op vakantie gingen moesten we vooral ‘honger kweken’ wanneer hij nog geen geschikt eettentje had gevonden.

Cor denkt na over meer herkenbare situaties: “Heb ik ook zoiets met Marijke gehad? Is de ene dochter anders dan de andere twee?” Moeder Brigitte was vaak thuis en had de meeste aandacht voor de dochters. Maar wat vonden ze van vader Cor? die altijd maar werkte en sportte en als-ie thuis kwam in de stoel in slaap viel.

Pap, ik zal je geruststellen. Je was misschien wel een beetje anders maar wel een coole vader!
Hij is ieder geval niet doorsnee, want welke vader en dochter kunnen zeggen dat ze op de ligfiets naar Oerol zijn geweest…..? (zomer 2010 als ik mij goed herinner..)

Conclusie: leestip voor leeftijdsgenoten (mijn vader is 55, ik ben 25) en neem het – als je niet meer thuis woont zoals ik – mee naar je vader om gezellig een avondje bij te kletsen. Of beter nog: geef het als cadeau met Vaderdag!

Wil je het boek bestellen kijk dan maar eens op bol.com of boekenwereld.com.

Een prachtig boek – Humberto Tan

Tags: ,