Vliegtips voor je vliegreis met baby


Notice: Undefined index: file in /home/p0005/domains/hetlevenvaneenpapa.nl/public_html/wp-includes/media.php on line 1676

Vliegtuig uitzwaaienDe eerste keer vliegen is voor iedereen spannend. Zowel voor de baby die je meeneemt als ook voor de vader en de moeder die voor het eerst met de kleine in het vliegtuig stappen. PapaMark heeft zijn eerste vlucht vorig jaar gehad en geeft vliegtips voor je vliegreis met een baby of kleine.

Vliegtips 1: Een goede voorbereiding

Belangrijk is vooral dat je je goed voelt bij het vliegen en dat je er als ouders zelf klaar voor bent. Om jezelf rust te geven is het goed om je optimaal voor te bereiden op de vlucht. Let hierbij vooral op:

  • Zijn de paspoorten van ieder gezinslid nog geldig of aanwezig (let op met kleine kinderen).
  • Weeg thuis de koffers na, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Check je wel meeneemgewicht.
  • Zorg er voor dat familieleden weten waar je bent en hoe ze je eventueel kunnen bereiken.

Voorbereiden doe je ook met de kleine. Vertel verhaaltjes over het vliegen en dat je op vakantie gaat. Doe dit niet een paar dagen van te voren maar gewoon al wat langer. Eerder een maand van te voren. Hoe klein ze ook zijn…ze krijgen echt wel wat mee van de hele spannende tijd die er aan komt.

Vliegtips 2: Voor tijdens de reis

Zoals iedereen wel weet is het beperkt mogelijk om spullen mee te nemen in de handbagage. Toch geven veel vliegvelden wel wat marge. Vloeistoffen blijven het lastigste omdat hier nu eenmaal veel strenge regels voor gelden. Zo vlogen wij zelf via Düsseldorf en mochten we best wel wat zaken meenemen die je niet zou verwachten.

Wij hadden voor het vervoer gezorgd voor een buggy. We wilde niet onze goede kinderwagen meenemen aangezien die best kans op beschadigingen oploopt en dat is zonde. De buggy mag mee tot het allerlaatste moment je in het vliegtuig stapt. Dus vlak voor de deur laat je hem (gelabeld met je vluchtgegevens net zoals je koffers) achter en plaatst het personeel de buggy in het ruim.

Een goed gevulde luiertas is ook handig. Zorg voor voldoende luiers en luierdoekjes. Tip: verschoon je kleine nog vlak voor het moment je het vliegtuig ingaat. Verschonen in het vliegtuig is niet altijd even fijn (als het moet dan lukt het wel) maar met een beetje geluk, als de reis niet al te lang is, houdt de luier het vol.

Voor tijdens het slapen van de kleine hadden wij ook een draagdoek meegenomen. Hierin voelen die kleine ukkies zich heerlijk thuis en het voordeel voor de drager is dat dit ook nog eens prima zit in die kleine vliegtuigstoeltjes. Ideaal om je handen vrij te houden mocht je kleine in slaap vallen en je zelf bijvoorbeeld wilt lezen. Bereid je thuis dus voor op fijne draagdoek knopen. Om de kleine zich thuis te voelen is het ook verstandig om een vertrouwd doekje of popje mee te nemen die ze lekker vast kunnen houden.

Mocht het vliegtuig en alles wat er bij komt, zoals passagiers, niet interessant genoeg zijn dan kan je eventueel wat filmpjes op een tablet zetten. Dit leidt goed af…bij ons werkte het niet want onze dochter was er niet genoeg geïnteresseerd voor.

Vliegtips 3: Eten en drinken voor de baby

Pyjamapapje van Nestle ideaal voor tijdens het vliegenZelf hadden we qua eten en drinken gezorgd voor verschillende versnaperingen. Zo heeft Nestle babypapjes welke ideaal waren. Het volume is meer dan 100ml maar het vliegveld deed bij ons hier niet moeilijk over. Voordeel van deze papjes waren voornamelijk de houdbaarheid. Twee pakjes in de grote koffer voor de terugreis en twee pakjes in de luiertas. De pap deden we in een beker waar die goed doorheen kon komen. Door de dikte van de pap is een speenfles met nauwe gaatjes niet ideaal.

Melkpoeder afgemeten in stapelpotjes zorgt er voor dat je nooit moeilijk hoeft te doen met babymelk. Water, zowel warm als koud, kunnen ze je geven in het vliegtuig. Een melkflesje is dus geen enkel probleem. Denk wel aan een speenfles als je nog melk geeft. Neem in je koffer melkpoeder mee zodat je op vakantie of voor de terugreis ook melk kan maken. Wij gokten er niet op dat het in het buitenland goed te verkrijgen was dus hadden zelf een bus meegenomen.

Potjes fruit is een heerlijk toetje of lekkernij voor je kindje. Een klein potje fruit zal dus echt als een beloning gezien worden. Naast fruitpotjes (echt fruit mag niet mee) zijn babykoekjes ook altijd lekker. Deze zijn ingepakt in een folie dus dat is ideaal.

Zorg er voor dat tijdens het stijgen en landen je kindje drinken tot zijn of haar beschikbaarheid heeft. Net als bij volwassenen ploppen ook de oortjes van de kleine en door te drinken wordt dit minder pijnlijk. Een kauwgum is niet zo verstandig om te geven in verband met de kans op verstikking.

Samengevat wat neem je mee

  • Buggy.
  • In de luiertas voor in het vliegtuig: drinken, melkpoeder (als kleine het nog gebruikt), koekje/lekkernij, (speen)flesje en luiers / schone kleren.
  • In de koffer: melkpoeder, drinken voor terugreis, koekje/lekkernij en luiers.

Mocht je op vakantie gaan! Heel veel plezier en we zijn altijd benieuwd naar jullie ervaringen en tips voor het vliegen.

Tags: